%0 Journal Article %T بررسی اثر ناخالصی مس بر قابلیت آنتی باکتریایی نانوذرات ZnSe آلاییده به مس علیه باکتری‌های گرم منفی اشریشیا کولای و سودوموناس آئروژینوزا %J نانومقیاس %I انجمن نانوفناوری ایران %Z 2423-5628 %A ابراهیمی, سعید %A سوری, داریوش %A قبولی, مهدی %D 2018 %\ 06/22/2018 %V 5 %N 2 %P 179-189 %! بررسی اثر ناخالصی مس بر قابلیت آنتی باکتریایی نانوذرات ZnSe آلاییده به مس علیه باکتری‌های گرم منفی اشریشیا کولای و سودوموناس آئروژینوزا %K نانوذرات ZnSe %K ZnSe:Cu %K تابش‌ مایکروویو %K خاصیت آنتی باکتریایی %K روش انتشار دیسک %R %X در پژوهش حاضر، ابتدا نانوذرات ZnSe:Cu با درصدهای مختلف ناخالصی مس 0، 1/0، 75/0 و 5/1 درصد و همچنین ZnSe تحت تابش مایکروویو به مدت 6 دقیقه به روش آبی تهیه شده و سپس، خواص آنتی باکتریایی آن‌ها روی دو باکتری گرم منفی اشریشیا کولای و سودوموناس آئروژینوزا، به روش انتشار دیسک مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش به منظور سنتز نانوذرات مذکور، پودرهای سلنیوم و سدیم بوروهیدرید به عنوان مواد اولیه تهیه منبع یون سلنیوم و استات روی به عنوان منبع یون روی مورد استفاده قرار گرفته است. با تنظیم pH محلول روی مقدار 2/11، از تیوگلیکولیک اسید TGA به عنوان عامل پوششی جهت ممانعت از کلوخه‌ای شدن نانوذرات سنتز شده استفاده شده است. نتایج مشخصه‌نگاری پراش پرتو ایکس و طیف سنجی فرابنفش- مرئی محلول حاوی نانوذرات نشان دهنده گستره‌ی 14/2-94/1 برای اندازه نانوذرات و گاف حدودeV 65/3-5/3 می‌باشد. جهت مطالعه خاصیت آنتی باکتریایی نمونه‌ها، ابتدا باکتری‌های اشریشیا کولای و سودوموناس آئروژینوزا بر محیط کشت مولر هینتون آگار تلقیح شد و سپس دیسک‌های بارگذاری شده توسط نانوذرات مورد مطالعه بر روی آن‌ها قرار گرفت. پس از گذشت 18 ساعت از ماندگاری نمونه‌های نهایی در انکوباتور، قطر هاله‌های ممانعت از رشد هر باکتری میزان حساسیت آن‌ها اندازه‌گیری شد. یافته‌های این پژوهش حاکی از آن است که این نانوذرات دارای خاصیت آنتی باکتریایی قابل توجهی بر روی باکتری‌های گرم منفی اشریشیا کولای و سودوموناس آئروژینوزا می‌باشند و قابلیت استفاده در حوزه داروهای آنتی باکتری را دارا می‌باشند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که بیشترین فعالیت نانوذرات آلاییده، مربوط به درصد ناخالصی مس 5/1 روی باکتری اشرشیا کولای می‌باشد. همچنین نمونه بدون ناخالصی تهیه شده تحت زمان تابش مایکروویو به مدت 6 دقیقه، دارای بیشترین فعالیت آنتی باکتریایی برای باکتری سودوموناس آئروژینوزا بود. %U https://nanomeghyas.ir/article_46504_e0e0f783674b2628fd5444ff09ff8a21.pdf